Metamorfose

Heeft u zich wel eens verdiept in de levenscyclus van de vlinder? Het begint met een eitje, uit dit vlindereitje komt een rups tevoorschijn. De rups eet, rust en vervelt. Een rups vervelt gemiddeld drie tot vier keer. Daarna komen we in het popstadium. Het laatste stadium is het uitkomen van de vlinder. Wow, wat een prachtige ontwikkeling maakt een vlinder door. Het verhaal van de vlinder gebruik ik als een metafoor voor de ontwikkeling van ons, unieke mensen. 

vlindereitje - eicel+zaadcel = embryo

Een vlindereitje moet op een veilige plaats worden afgezet. Zodat het niet ten prooi valt aan vijanden. Het is een wonder als het eitje de eerste fase overleeft.

Als we kijken naar de ontwikkeling van een mens. Dan is dat misschien nog wel een groter wonder als dat allemaal goed gaat. In de baarmoeder vindt de samensmelting plaats van een zaadcel en een eicel. Na de bevruchting ontwikkelt er een embryo. Een uniek eigen kindje. In de Nieuwe Bijbel Vertaling (NBV) staat dit zo mooi beschreven in Psalm 139:13,14.

13'U was het die mijn nieren vormde, die mij weefde in de buik van mijn moeder. 14 Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan, wonderbaarlijk is wat u gemaakt hebt. 

rups - baby

Uit het vlindereitje komt een rups tevoorschijn. Een nieuwe fase begint. Een actieve fase.

Na negen maanden wordt er, als alles goed gaat, een baby geboren. Wat een groot wonder! Het kindje huilt, eet, plast en poept en ontwikkelt zich. In de eerste jaren gebeurt er veel. Deze jaren zijn essentieel voor het verdere verloop van het leven van het kind. Het fundament wordt gelegd. Er is aangeboren gedrag en aangelegd gedrag. Patronen, systemen en gedragingen pikt een kind op veelal door te kijken naar wat zijn/haar opvoeders doen. Er ontstaat een gezonde hechting en veilige basis of niet. 

pop - periode in je leven

Na de actieve fase van de rups. Eten, rusten en vervellen, komt er nu een volgende fase van rust. Er wordt geen voedsel meer gegeten; de beweeglijkheid is sterk verminderd. Er gebeurt in deze tijd wel iets prachtigs. 

Het popstadium waarin de rups groeit naar vlinder, is voor de mens te vergelijken met een bepaalde periode in zijn/haar leven. Een periode die kenmerkend is voor jou. Het kan zijn dat je in de tienertijd in een periode komt van jezelf ontdekken, vastlopen of dat je rust zoekt. Het kan zijn rond je twintigste of dertigste dat er iets ingrijpends gebeurt, dat ervoor zorgt, dat jij rust moet nemen of juist niet neemt. Of misschien kies je er zelf bewust voor om te willen groeien en bloeien en zoekt daarvoor hulp. Een periode van terugtrekken en jezelf verder ontdekken. 

vlinder - jezelf vinden, liefhebben, groeien, stralen!

Een uitkomende vlinder moet zich eerst uit de pophuid en daarna soms nog uit een dichte cocon bevrijden. De vleugels zijn nog samengevouwen. Bloedvloeistof en lucht moeten in de nog zwakke vleugels gepompt worden. Daarna strekken ze zich uit, groeien tot volledige grootte en harden uit. Net uitgekomen vlinders kunnen daarna nog niet meteen vliegen. Ze moeten eerst wachten tot hun hele lichaam en in het bijzonder de vleugels uitgehard zijn. Vlinders hebben de worsteling uit de cocon dus nodig om vleugels te ontwikkelen. Als ze uit hun cocon komt, moet ze dus nog wachten totdat de vleugels sterk genoeg zijn om haar te kunnen dragen. 

Wij mensen kunnen leren van deze metafoor. Ik ben benieuwd wat jij hiervan leert? Ben jij al een vlinder met vleugels die jou kan dragen of zit je in een andere fase van de metamorfose? Wat heb jij nodig?